Ostatní sporty

Ostatní sporty

2017

Vítěz „Párkového závodu“ účastníkem Vasova běhu ve Švédsku

Minulý měsíc jsme v Novinkách informovali o pořádání a vítězích „Párkového závodu“ v Dalečíně. Povedená akce za krásného počasí by si ale zasloužila více účastníků. Chtěli bychom nalákat další sportovce. A co se třeba „vyhecovat“ a změřit síly s nějakým šampiónem? Stačí účastník „Vasáku“?
V letošním ročníku Párkových závodů zvítězil v hlavní mužské kategorii Jaroslav Kratochvíl. V té době netušil ani on sám, že se zúčastní jistě jednoho z nejslavnějších běžeckých závodů na lyžích. Čerstvý čtyřicátník, rodák z Hlubokého, a hlavně sportovec tělem i duší se dokázal svojí perfektní několikaletou účastí na Jizerské padesátce a podotkněme i shodou šťastných náhod dostat na startovní listinu Vasova běhu. Tento běh se koná každou první neděli v březnu ve Švédsku, v provincii Dalarna, jeho délka činí 90 kilometrů a účastní se ho téměř 16 000 lyžařů. Tento rok to bylo 15 800 účastníků ve všech kategoriích včetně doprovodných.
Jarda potřeboval na zdolání devadesátikilometrové trati 5 hodin 49 minut a 4sekundy. Pro porovnání, vítězný čas byl 3 hodiny 57 minut 18 sekund. To se ovšem bavíme o špičkách světového běžeckého lyžování. Spolu se závodníky Sportovního klubu Moravany se v pátečním závodě zúčastnil i závodu štafet, kdy pomohl svými 24 kilometry moravanské štafetě k 109. místu z celkem 1 895 zúčastěných štafet. Doma mu fandili všichni kamarádi, rodina, manželka Jana, a hlavně synové Tomáš a Lukáš, kteří jsou sportovci po mamince a tatínkovi a účastní se mnoha dětských sportovních závodů a končí většinou „na bedně“.
Jak už bylo řečeno, Jarda je všestranný sportovec. Více jak dvacátým rokem se účastní za SDH Hluboké Malého svrateckého maratonu a nechyběl rovněž na žádném ročníku Horského běhu Bystřickem kolem Vírské přehrady, a to se letos poběží už 13. ročník. A Jarda nebude určitě chybět!
Do dalšího sportovního úsilí ti Jaroušku přejeme hodně sil, elánu a taky trochu toho štěstí. No a my ostatní můžeme zkusit porovnat síly s „účastníkem Vasáku“ v příštím ročníku Párkových závodů v Dalečíně. Na to máme ale skoro celý rok. Konečně snad bude jaro! Tak že bychom vyběhli s tretrami? (pb)

Párkové závody

Po čtyřech letech se na loukách Na Chmelníku opět závodilo v běhu na lyžích. V neděli 22. 1. 2017 se za krásného počasí sešlo a do závodů přihlásilo celkem 16 závodníků a závodnic ve věku od deseti do pětašedesáti let. Ti byli rozděleni do čtyř kategorií, ve kterých bojovali o nejlepší umístění. Každý závodník byl pak odměněn výbornou uzenou klobásou, ti nejlepší ještě drobnými cenami od cukrovinek až po hřejivé moky.
Výsledky:
Kategorie žáci: 1. Tomáš Kratochvíl, Hluboké; 2. David Munzar, Žďár nad Sáz.
Kategorie ženy: 1. Jana Valdhansová, Brno; 2. Martina Zbytovská, Dalečín
Kategorie muži: 1. Jaroslav Kratochvíl, Hluboké; 2. Petr Vondra, Dalečín; 3. Luboš Zbytovský, Dalečín
Veteráni: 1. Miloš Bělehrad, Vír a Ivo Kratochvíl, Rovečné; 3. Pavel Kadlec, Dalečín.

2013

Osmnáctý ročník tarokového mikulášského turnaje

V sobotu 7. prosince 2013 se i přes nepřízeň počasí sešlo 52 tarokářů v dalečínské restauraci KOH-I-NOOR bohužel speciálně otevřené jen pro tento turnaj … Na prvním místě se umístil pan Jan Zemánek z Jevíčka se ziskem 367Kč. Druhý skončil František Vafka z Usobrna se zikem 329Kč.
Jako třetí v pořadí skončili se shodným ziskem 323 Kč Milan Janeček z Bedřichova a Josef Knap z Brna. Dalečínští borci nehráli neboť jim chyběl čtvrtý hráč ke stolu. Poděkování patří všem sponzorům.
Zdar JM za TT Dalečín

16. Veselský pohár

Je sobota 7.9.2013 a hlásí krásné počasí. Ještě že tak, protože v Dalečíně „Na Bahnech“ je vše nachystáno na Veselský pohár. Letos poprvé ve Veselí u Dalečína, nebo spíše v Dalečíně, protože fotbalový plácek ve Veselí dávno zarostl křovinami. Oni i ti fotbalisté, co tam kdysi hrávali, už odrostli kopačkám a noví nerostou. Přesto se v okolí najdou ti, co rádi podstoupí boj o Veselský pohár. Bude se o něj soutěžit tradičně ve fotbale, volejbale, nohejbale a střelbě ze vzduchovky. „Dalečínské“ Veselí se postaví do bojů ve všech disciplínách
Po příjezdu všech Veselí (u Přelouče, nad Lužnicí, nad Moravou, Nové a Vysoké Veselí) se jednotlivé turnaje pomalu rozbíhají.
Nohejbal jako jediná disciplína neprobíhá Na Bahnech, ale odděleně na novém víceúčelovém hřišti u školy. Za Veselí u Dalečína zde nastupují dva týmy – veselský a dalečínský, ale ani jeden z nich není příliš úspěšný, obsazují předposlední a poslední místo. Pořadí na prvních třech místech je: 1. Veselí nad Moravou, 2. Veselí nad Lužnicí a 3. Nové Veselí.
Po celý den se baví i děti, které si užívají přistavenou horolezeckou stěnu a trampolínu.
Jelikož tento den má být o setkání Veselánů, vyrážejí starostové všech Veselí na výlet do Veselí a dále kolem Vírské přehrady. Zastavují se v evangelickém kostele ve Veselí, kde se od pana faráře Litomiského dovídají o historii tohoto místa, dále procházejí obcí k nové stavbě místní hasičské zbrojnice. Poté odjíždějí autobusem na prohlídku Vírské hráze a pravobřežní komunikace.
Velitelé se vracejí zpět do Dalečína a turnaj ve fotbale se blíží do finále. Vyhrává Vysoké Veselí, druhé je Veselí u Přelouče, třetí Veselí nad Moravou, čtvrté Veselí u Dalečína a poslední, páté, je Nové Veselí. Do střelby ze vzduchovky nastupují tříčlenná družstva všech zúčastněných Veselí. Možná je to smůla pořadatelů, ale ani zde se týmu Veselí u Dalečína příliš nedaří. Jako ve všech disciplínách, i zde je na předposledním místě. Ani hra na dvou kurtech nepomáhá k rychlejšímu odehrání volejbalového turnaje, jehož dohrávka sportovní zápolení tradičně uzavírá. V podvečerních hodinách boje končí a vítěz je znám – Nové Veselí.
Nad Bahnama zapadá slunce a je čas vyhlásit výsledky za celý den. Rozdají se ceny pro vítěze i poražené. A z pořadatelů konečně spadly starosti, zda se vše vydaří. Rozproudit zábavu přicházejí „dalečínské tanečnice“ a pak už se jen slaví a hodnotí dnešní den. Postupně se všechna Veselí rozjíždějí domů a z jejich slov díků je zřejmé, že s pocitem příjemně stráveného dne. To by se ovšem nestalo nebýt Pavla Vávry z Veselí. Jeho vytrvalá snaha uspořádat tento sraz, byť z počátku málokým podporovaná, byla nakonec všemi oceněna. (Kamila Frišhansová)
Velký DÍK patří všem, kteří se podíleli na zdárném a úspěšném průběhu celé akce, zejména:
Janu Stránskému st., Václavu Korábkovi a Petru Skalníkovi  – za zajištění občerstvení.
Lence Vápeníkové, Milanu Bělehradovi, Františku Hanychovi, Liboru Paulů, Mirku Gloserovi – vedoucím jednotlivých sportovních disciplín.
Petru Zedníkovi – za administrativu při tvorbě tabulek a vyhodnocení výsledků.
Valerii Poulové, Kamile Frišhansové a Lence Vápeníkové – za foto a video záznam.
Vlastě Dudkové, Haně Stránské a Mirce Novotné – za výrobu cen a upomínkových předmětů.
Obecnímu úřadu Dalečín, SK Drak, SDH Dalečín a také ,,Daleckým černoškám“ – za spolupráci.
Na konci celého hodnocení Veselského setkání si neodpustíme vyslovit ještě jedno jméno. Pan Josef Černý. Je to veselán, který má největší zásluhy na tom, že i to naše malinké Veselí se už po mnoho let pravidelně srazu veselánů účastní. Pane Černý, děkujeme za to, že jste s tím kdysi dávno ,,začal".
DĚKUJI VŠEM – Pavel Vávra
Foto z akce najdete na: http://hasiciveseli.rajce.idnes.cz/…li_7.9.2013/- (bude se doplňovat). Z celé akce bude k vytvořen asi hodinový film na CD, zájemci se můžou přihlásit na obci nebo na : sdhveseli@seznam.cz nebo 731 490 971.

Fotbalový turnaj Dalečín 14.7.2013

Po třech letech se v Dalečíně opět konal fotbalový turnaj, kterého se zůčastnilo celkem 6 týmů z okolí. Hrálo se za krásného počasí na velmi dobře připraveném hřišti. Na fotbal se přišlo podívat spousta diváků, k vidění byly velmi zajímavé zápasy. Oba hlavní zápasy o 3.místo a finálový zápas byly ukončené až penaltovým rozstřelem.
Vítězem turnaje byl nakonec zaslouženě Lísek, který ve finále porazil Domanín.
Celkové výsledky : 1. Lísek, 2. Domanín, 3. Unčín, 4. Velké Janovice, 5. Písečné, 6. Dalečín

Párkové závody 2013

Přestože letošní zima byla na sněhovou nadílku poměrně skoupá, proběhly v sobotu 24.2.2013 v Dalečíně, Na Chmelníku opět závody v běhu na lyžích. Bohužel s každým přibývajícím ročníkem klesá počet závodníků. V letošním roce se do závodu přihlásilo celkem 16 závodníků ve věku od pěti do šedesáti let. Tito byli rozděleni do pěti kategorií, kde bojovali o nejlepší umístění. Každý závodník byl pak odměněn výbornou uzenou klobásou, ti nejlepší ještě drobnými cenami od cukrovinek až po hřejivé moky. Doufejme, že všichni účastníci byli spokojeni a doufejme, že příští rok se jejich řady rozšíří. Nashledanou v roce 2014! (pk)
Výsledky:
Kategorie předškolní: 1. Tomaš Kratochvíl, 2. Lukáš Kratochvíl, oba Brno
Kategorie žáci: 1. Michal Schneider, Dalečín, 2.Veronika Stránská, Veselí, 3. David Stránský, Veselí
Kategorie ženy: 1. Jana Stránská, Veselí, 2. Marie Sedlerová, Dalečín
Kategorie muži: 1. Jaroslav Kratochvíl, Brno, 2.Karek Musil, Brno, 3,Pavel Kadlec, Dalečín.

2012

Párkové závody

Dne 19. 2. 2012 se uskutečnil 4. ročník párkových závodů „ Na Chmelníku“. Letošních závodů se zúčastnilo pouhých 15 závodníků. Příčinou nízké účasti byl patrně špatně zvolený termín závodu, alespoň doufám. Jestliže ne, pak je zřejmé, že o tento druh sportu zde ubývá zájem, což je velká škoda. Avšak i přes nízkou účast a nepřízeň počasí si všichni zúčastnění závody užívali, a to i díky vynikajícím uzeným klobásám, horkému svařáku atd. Sportu zdar, klobásám zvlášť.
Výsledky:
Kategorie dívky do 12 let: 1.Veronika Zedníková -Dalečín, 2. Iva Pavlů – Dalečín, 4.
Kategorie dívky a ženy nad 12 let: 1. Valerie Skácelová – Dalečín,
Kategorie muži do 40let: 1. Jaromír Čejka – Nové Město na Moravě, 2. Jaroslav Kratochvíl – Brno, 3. Petr Vondra ml.- Dalečín
Kategorie muži nad 40let: 1. Ivo Kratochvíl – Brno, 2. Boleslav Šimon -Jimramov, 3. Pavel Kadlec – Dalečín

2010

Párkové závody

Dne 6. 2. 2010 se v naší obci uskutečnil již 3. ročník párkových závodů. Závody se konaly na lokách „ Na Chmelníku“, kde byla připravena asi 700 m dlouhá běžecká trať. Přestože letošní zima vytáhla do své bílé stopy mnoho běžkařů, závodů se jich bohužel účastnilo pouze 27. Ti byli rozděleni do 4 kategorií podle jejich věku. Nejvíce se jich překvapivě sešlo v kategorii veteránů, kde první místo obsadil Miloš Bělehrad z Víru. Téměř to vypadalo, jako by děti a mládež ztratila zájem o sport a fyzickou aktivitu.
Zpestřením závodu byl Jiří Němec, účastník domácích i mezinárodních dálkových běhů. Ten na konec obsadil mezi veterány druhou pozici, ale podělil se o své zážitky a zkušenosti například z Jizerské padesátky nebo Vasova běhu, který se koná v Švédsku. Nejmladším závodníkem byl Jakub Hrdina (4 roky) z Nového Města na Mor. a naopak nejstarší běžkař byl pan Josef Černý z Veselí. Z dalečínských závodníků nejlépe skončil Miloš Kotouček. Ocenění ale patří všem zúčastněním, kteří se nebáli porovnat své síly a prožili tak, jak alespoň doufáme, příjemné dopoledne. Závěrem děkujeme organizátorům a na shledanou v roce 2010. (mk)

Výsledky:

Kategorie do 12 let: 1. Libor Pavlů -Dalečín, 2. Filip Čech Dalečín, 3. Iva Pavlů – Dalečín, 4. Jiří Hrdina a 5. Jakub Hrdina, oba Žďár nad Sáz.

Kategorie do 15 let: 1. Tomáš Svoboda – Dalečín, 2.Vojta Svoboda – Dalečín, 3. Jan Sedler Dalečín

Kategorie do 40let: 1. Jaromír Čejka – Nové Město na Moravě, 2. Jaroslav Kratochvíl – Brno, 3. Petr Vondra ml.- Dalečín

Kategorie nad 40let: 1. Miloš Bělehrad -Vír, 2. Jiří Němec -Vítochov, 3. Miloš Kotouček – Dalečín

2009

Vodáci z Dalečína na Svratce

Blesková myšlenka, rychlý telefonát, kontaktování přítele, odmítnutí manželek, obstarání lodí, dobrá nálada, vysoké sebevědomí, tekutá svačina a neskonalé těšení z ryze pánské jízdy, předcházelo prvnímu sjezdu řeky Svratky v Dalečíně. Start z Borovnice se díky poklesu hladiny vody přesunul do Jimramova, kde se naši, rádoby vodáci, naloďovali. Euforie z jízdy předčila veškerá očekávání a tak hurá do proudu řeky. I když se nám zdálo, že voda teče pomalu a řeka je zcela klidná, první „udělání se“ na sebe nenechalo dlouho čekat. A tak se potápěli naši vodáci, jejich kánoe i provianty docela často. Za velkého povzbuzování diváků kolem řeky, dopluli do Dalečína, kde je vítal i obří transparent s povzbudivým mottem, který statečné vodáky opět potopil. Nálada byla výborná, a tak se misákem mokré tričko stali všichni.