HoPáDal

HoPáDal - HoremPádemDalečínem - závody horských kol

Rok 2022

VIII. ročník HoPáDal 2022

Osmý roční závodu horských kol „HoPáDal“ se konal tentokrát o týden později, poslední srpnovou sobotu – 27. 8. 2022. Tomuto posunu vůbec nepřála předpověď počasí, která slibovala bouřky a takřka celoodpolední déšť. Naštěstí se ale meteorologické rosničky pro oblast Dalečína vůbec netrefily a i přes okolní deště a bouřky u nás nespadla ani kapka celý den. I v letošním roce se trasa dočkala větších změn (především z důvodu stále probíhající těžby dřeva) a také se lehce prodloužila. Technicky byla náročnější, aby se nenudili ani zkušení bikeři. Jako každoročně byla však výborně připravena, což je výsledkem enormního úsilí pořadatelů a dobrovolníků.  
Zázemí areálu Na Bahnech poskytovalo občerstvovací stanici během závodu i bohaté občerstvení po absolvované námaze. Zájemci mohli v rámci merche opět zakoupit trička a ponožky. Barvou letošního ročníku byla fialová. V areálu byly dále připraveny stojany na kola, možnost mytí kol a nechyběla ani časomíra (monitoring dojezdu závodníků pomocí čipů) s on-line přenosem výsledků. 
Na start se v letošním roce postavilo 99 jezdců a do cíle jich dorazilo 98 – překážkou naštěstí byly pouze defekty či nedostatek sil, ale žádné zranění. Absolutním vítězem se stal Miloš Doubek. Trasu A (o délce 36 km a převýšení 1210 m) úspěšně absolvovalo 36 účastníků a trasu B (o délce 20 km a převýšení 700 m) 62 účastníků. Medaile bylo možné získat v 16 kategoriích. Z místních bikerů se na medailových příčkách umístili – Radim Klusák (2. místo Elite), Pavel Zedník (1. místo M40-49), Pavel Smolík (3. místo M1 18-39), Barbora Zedníková (1. místo Ž40-49), David Munzar (1. místo junioři), Adam Šauer (2. místo junioři), Jaroslav Kadlec (3. místo V1 50-59). Z dětských závodníků se umístili: Ondřej Tomášek, Štěpán Vilím, Dominika Zbytovská, Marek Jež, Štěpán Jež, Zuzana Klusáková, Natálie Sumová, Filip Šauer, Marek Zedník a Sofie Munzarová. Velkým překvapením byl sponzorský dar firmy Cykloport – dětské kolo, věnované do kategorie nejmladších závodníků, které si díky šťastnému losu odvezla Maruška Bayerová.  Uskutečnily se i speciální závody pro závodníky i amatéry – tzv. „duatlon“ (jízda na kole, běh, vypití piva a panáku). 
Akci finančně podpořil Kraj Vysočina v rámci projektu FV02842.0142 - Závody horských kol - HOPÁDAL 2022.

hopádal

Závěrem bychom rádi poděkovali za přípravu a pomoc při organizaci závodu všem pořadatelům a dobrovolníkům, také všem vlastníkům okolních pozemků, kteří umožnili průjezd závodníků. A v neposlední řadě děkujeme všem sponzorům, kteří závod podpořili.
Přikládáme ještě jedno hodnocení od závodníka
Vážení pořadatelé, 
dovolte mi touto cestou poděkovat organizátorům tohoto závodu. Dozvěděl jsem o tomto závodu čistou náhodou. Jak už to bývá u chlapů táhnoucím na 40 a zvětšujícím se pupkem, pocítil jsem potřebu zkusit závod na kole. Moje představa jednoduchého vidláckého závodu, byla pryč hned v prvním stoupání, kdy jsem ihned pocítil název závodu Horem pádem. Během stoupání, jsem použil většinu sprostých slov, nejen českých. A co víc, stoupání v druhé polovině závodu bylo ještě víc nekonečné. Za kopcem kopec, kopec, kopec, atd. Klobouk dolů před přípravou technických úseků, dovedu si představit, kolik s tím je práce. Když už jsem myslel, že jen sjedu do Dalečína, přišel další kopec. Zde moje ego spadlo na dno a prostě jsem tlačil (pozn. redakce: po hooodně dlouhé době). Na závěr přišel neuvěřitelná technická sjezdová pasáž. 
Dovolte mi tedy ještě jednou smeknout. Za 350,- startovného jsem se dočkal závodu světové úrovně. Organizace na jedničku, zázemí taktéž. Jen tak dál.
S pozdravem zničený Biker
 

Rok 2021

VII. ročník HoPáDal 2021

Sedmý ročník závodu horských kol „HoPáDal“ se konal v sobotu 21. srpna. Kůrovcová kalamita a těžba změnily v loňském ročníku zejména okolí trasy. V letošním roce díky pokračující těžbě nešlo pouze o jiná panorámata, ale navíc došlo poprvé i ke změně trasy v obou tratích. Okruh B byl zkrácen o cca 1,5 km cestou z Karasína a v okruhu A byly změněny poslední 2 km trasy kvůli bezpečnosti. Jako bonus přivítalo jezdce místy i bláto, kameny či větve stromů. Celkově byla letošní trasa opět technicky velmi náročná i pro zkušené bikery – ale díky značnému úsilí týmu pořadatelů při přípravě tras byl závod realizovatelný, trasy průjezdné a bezpečné. Tímto jejich intenzivní přípravě velmi děkujeme.
Zázemí areálu Na Bahnech poskytovalo občerstvovací stanici během závodu i bohaté občerstvení po absolvované námaze. Zájemci mohli v rámci merche opět zakoupit ponožky (tentokrát s novým vzorem a ve variantě bílé a černé barvy) a letos poprvé mohli návštěvníci nakoupit i trička (která přihlášení závodníci dostali v rámci startovného zdarma). Barvy triček jsou vždy překvapením, tento rok byly nové barvy hned dvě – pro pořadatele žlutá a pro závodníky hráškově zelená. 
Závodníků bylo letos také velké množství – na start se postavilo celkem 108 jezdců, ale do cíle dorazilo „pouze“ 98 z nich – a opět se jednalo o již známé, ale i zcela nové tváře. Defekty se bohužel nevyhnuly ani některým z favoritů závodu. Absolutním vítězem závodu se letos stal Pavel Žák. Trasu A (o délce 36 km a převýšení 1210m) úspěšně absolvovalo 52 účastníků a trasu B (o délce 20 km a převýšení 700 m) 46 účastníků. Medaile bylo možné získat v 16 kategoriích. Z místních bikerů se na bedně objevili v různých kategoriích – Radim Klusák (3. místo), Pavel Oliva ml. (2. místo), Petr Vondra ml. (3. místo), Veronika Zedníková (1. místo) a Barbora Zedníková (3. místo). Velká účast byla i v rámci dětských závodů – soutěžilo celkem 57 dětí v 8 kategoriích (4 věkové kategorie rozdělené na chlapce a dívky). Na stupních vítězů se umístili tito místní sportovní talenti: Štěpán Vilím, Ondřej Tomášek, Dominika Zbytovská, Štěpán Jež, Tomáš Oliva, Sofie Hollá, Marek Jež, Zuzana Klusáková, David Munzar a Adam Šauer.  Již podruhé byly třešničkou na dortu speciální závody pro závodníky i amatéry - tzv. „duatlon“. Jednalo se o závod obsahující jízdu na kole, běh, vypití piva a vypití panáku. Účast v závodu byla potěšením pro oko zejména pro všechny přihlížející, kteří se při sledování a fandění velmi pobavili.
Závěrem bychom rádi poděkovali za přípravu a pomoc při organizaci závodu všem pořadatelům a dobrovolníkům, také všem vlastníkům okolních pozemků, kteří umožnili průjezd závodníků. A v neposlední řadě děkujeme všem sponzorům, kteří závod podpořili.

hopádal

Fotogalerie i výsledky jsou zde: https://www.hopadal.cz/

 

VI. ročník HoPáDal 2020

V sobotu, 22. srpna se v Dalečíně uskutečnil již šestý ročník závodu horských kol „HoPáDal“. Každý další ročník přináší nějaké změny či něco nového. Letošním účastníkům se muselo zdát, že jedou oproti minulým ročníkům rozhodně jinou trasu cizí krajinou. Díky kůrovcové kalamitě naše lesy poněkud vymizely a nahradily je mýtiny, pařezy a technicky náročnější trasa v podobě lesních či těžebních překážek. A že lesy mají vliv i na průběh a následky dešťů? To bylo evidentní. S čistým kolem a dresem přijel málokdo, protože místy byla trať „lehce“ zablátěná. Nic z toho ale závodníky neodradilo ani předem, ba dokonce mnozí závodníci chválou pěli i po odjetém závodu. Možná napomohla i současná situace, kdy se spousta letošních sportovních akcí zrušila, ale lačných závodníků dorazilo rekordních 123. A ani jako v minulých letech se zdaleka nejednalo pouze o místní bikery, vždyť sám absolutní vítěz závodu zde byl poprvé. Závod se tak stal již tradiční a hlavně poměrně velkolepou obecní událostí, kterou sice pořádá obec Dalečín, ale neuskutečnila by se zejména bez řady dobrovolníků. Pro závodníky tak mohlo být připraveno prostředí a závod dosahující úrovně jiných velkých tuzemských závodů. Jako každý rok byly připraveny dvě úrovně obtížnosti, kvalitní zázemí areálu Na Bahnech, občerstvovací stanice a měření času pomocí čipů. Stydět se nemusí ani náš „merch“ – mimo tradičních triček (letos v krásné slušivé modré barvě) mohli zájemci nakoupit také novinku – HoPáDalovské cyklistické ponožky.
Trasu A (o délce 36 km a převýšení 1210m) úspěšně absolvovalo 50 účastníků a trasu B (o délce 20 km a převýšení 700 m) 68 účastníků. Medaile bylo možné získat v 16 kategoriích. I přes vysokou konkurenci se na bedně objevili i místní bikeři. Rekordní účast byla i v rámci dětských závodů – soutěžilo celkem 67 dětí v 8 kategoriích (4 věkové kategorie rozdělené na chlapce a dívky). Počasí nás lehce napínalo a zdálo se, že dětští závodníci pojedou v dešti, anebo vůbec. Nakonec se ale umoudřilo a počkalo nejenom na všechny děti, až dorazí do cíle, ale i na předání cen a společnou fotografii, která již byla doprovázena prvními kapkami deště.
Závěrem bychom rádi poděkovali za přípravu a pomoc při organizaci závodu všem pořadatelům a dobrovolníkům, také všem vlastníkům okolních pozemků, kteří umožnili průjezd závodníků. A v neposlední řadě děkujeme všem sponzorům, kteří závod podpořili.
Fotografie najdete na www.hopadal.cz

.

Rok 2019

V. ročník HoPáDal 2019

V sobotu, 24. srpna se v Dalečíně uskutečnil již pátý ročník závodu horských kol „HoPáDal“. S přibývajícími ročníky se výrazně zvýšila popularita závodu, na který se letos dostavil rekordní počet závodníků – celkem 113. Závod dosahuje vysoké prestiže a láká tak k účasti nejenom místní bikery, ale i závodníky z daleka. A všem milovníkům horských kol má závod hodně co nabídnout. Trasu vedoucí po krásách Vysočiny, dvě úrovně obtížnosti, kvalitní zázemí areálu Na Bahnech, občerstvovací stanici a letošní novinku – měření času pomocí čipů.
Trasu A (o délce 36 km a převýšení 1210m) úspěšně absolvovalo 40 účastníků a trasu B (o délce 20 km a převýšení 700 m) 60 účastníků. Medaile bylo možné získat v 9 kategoriích. I přes vysokou konkurenci se na bedně objevili i místní bikeři. Rekordní účast byla i v rámci dětských závodů – soutěžilo celkem 48 dětí v 8 kategoriích (4 věkové kategorie a rozdělení na chlapce a dívky). S jistotou se nedá určit, zda více po vítězství toužily děti či rodiče, ale soutěžní atmosféra byla výborná.
Závěrem bychom rádi poděkovali za přípravu a pomoc při organizaci závodu všem pořadatelům a dobrovolníkům, také všem vlastníkům okolních pozemků, kteří umožnili průjezd závodníků. A v neposlední řadě děkujeme všem sponzorům, kteří finančně závod podpořili. (JV)
Fotografie najdete na www.hopadal.cz

Rok 2018

IV.ročník HoPáDal 2018

Poslední srpnovou sobotu 25.8 2018 se opět sešli na Bahnech v Dalečíně milovníci jízdy na horských kolech, aby poměřili svoje síly v závodě – HoPáDal. Letošního závodu se zúčastnilo 68 závodníků, kteří bojovali o medaile ve dvanácti kategoriích. Na startu nechyběli ani místní bikeři. Je potěšitelné, že se v kvalitně obsazeném poli závodníků neztratili a několik jich vystoupalo na stupně vítězů. Výborné je, že závod opět proběhl bez vážnější újmy na zdraví nebo technice závodníků. Velmi povzbuzující však letos byla účast dětských závodníků, kterých přišlo závodit celkem 34. Nebylo pochyb o tom, že jejich sportovní úsilí, výkon a napětí bylo zcela srovnatelné s jejich dospělými kolegy a tomu pak odpovídalo i patřičné ocenění všech, sladkou zlatou medailí. Letošní závodnická účast potvrzuje, že závod si již našel svůj okruh příznivců, kteří si oblíbili místní trať a prostředí a rádi se k nám vrací. Věřím, že se tak můžeme těšit na příští ročník.
Za přípravu a pomoc při organizaci závodu děkujeme všem dobrovolníkům a také všem, kdo nám umožnili průjezd po svých pozemcích nebo nás finančně podpořili, v tomto případě pak zejména děkujeme Kraji Vysočina za finanční podporu z Fondu Vysočiny.

hopádal

Výsledky i Foto - HoPáDal
.

Rok 2017

Bikový HoPáDal zraje

Shodli jsme se, že letošní Áčko v Dalečíně pro nás bylo příjemným překvapením. Po startu trať začíná asi 1/2 kilometrovým nájezdem po cestě a pak už rychle do ostrého stoupání v terénu. Je to široké, přehledné a snadno se dá pohybovat ve startovním poli, které se okamžitě roztrhá. Místní lidé sem navíc chodí povzbudit své borce, takže hned po startu se jede šrot. Další úseky lítají nahoru dolů po lesních cestách a pěšinách, rychlé a místy technické sjezdy střídají strmé výjezdy v malebné krajině Víru. První příležitost trochu se sebrat příchází na 5km v podobě krátké rovinky pravobřežní komunikace a máme tu dominantní stoupák na Karasín. Od záčátku technický výjezd po kamenech se klikatí lesem vzůru a profil trati nabízí jen málo míst, kde by šlo polevit. Z Karasína je nádherný výhled do okolí, jede se přímo kolem rozhledny. Příchází střemhlavý sjezdík členitým lesním terénem a ocitáme se na rychlé šotolinové cestě, která obloukem po vrstevnici obtáčí masiv Přední skály a pak svižně padá dolů k jezeru. Sprint do Dalečína po cyklostezce zakončuje terenní úsek podél Svratky s krátkým trhákem na závěr. Zde se rozhodují osobní souboje ve skupinkách na krátké trase. Je to další z úseků, kde vám místní zvednou tepovku nadoraz, ale do cíle zbývají už jen stovky metrů a chlazené pivo čeká… na ty, co nejedou dlouhou trasu A.
Ve druhé části trasy na severní straně přehrady postupně chladne opojení z rychlosti a začíná opět tvrdá práce. Průměr na úseku jde dolů o 5km/h. Kdo ztratil bidon o nic nepřišel, protože míst, kde by se dalo občerstvit, tam moc není. Na Jedli to v souhrnu dělá přes 300 výškových metrů horkými jižními svahy. Nahoře se jede zvlněnou otevřenou krajinou, místy mimo jakékoliv cesty a pocitově to nejede. Do cíle zbývá pár kilometrů, máme solidní výšku a trasa klesá hravými traily směr Dalečín. Tyto úseky zahřejí u srdce každého, zvlášť ty, co ještě netuší, že zanedlouho budou stoupat na Jedli znovu, tentokrát od západu. Další vydatný krpál a hned dolů. Ke konci to jede lesem a je to tam rozbité. V poslední fázi klesání ještě překvapí ostrá stojka. Tady už schází převody i nápady a řešíme dilema, jestli jít ze sedla nebo z kola. Zbývá poslední úsek lesem a jsme u vody, vidíme precizně upravený sportovní areál Na bahnech s cílovou rovinkou.
Cykloklub Dalečín letos nabídnul atraktivní, vydatný a nadstandardně zajištěný závod v nádherném prostředí Vysočiny se vším, co od MTB můžeme chtít. Večer u piva je na co vzpomínat a i tohle si domácí umí skvěle užít. ( Napsal absolutní vítěz závodu Pavel Holec)

Foto i Výsledky Výsledky HoPáDal 2017

Rok 2016

HoPáDal – II. ročník

Horským kolům se v Dalečíně libí, a tak se poslední srpnovou sobotu roku 2016 sešlo na startu II.ročníku HoPáDalu – závodu horských kol celkem 59 závodníků. Zastoupeni byli muži i ženy ve věku od 12 do 60 let. Trať o délce 22 km byla připravena stejně jako v předchozím roce, stejně tak závody opět provázelo nádherné počasí a několik věrných fanoušků. Závod byl odstartován v 10 hodin a již po padesáti minutách do cíle dorazil první závodník. Přestože dalečínští závodníci letos překonali své časy z předchozího roku a na vítězství to opět nestačilo, na stupně vítězů však ano!
Výsledky: Kategorie mládež dívky: 1.Veronika Černá – Bystřice nad Pern., 2. Veronika Zedníková – Dalečín, 3. Patricie Srnská – Polička. Kategorie mládež chlapci: 1. Dominik Zelený – Nové Město na Moravě, 2. Radim Klusák – Dalečín, 3. Marek Polák – Domanín. Kategorie elite: 1. Jiří Dittrich – Sádek, 2.Pavel Smolík – Dalečín, 3. Zbyněk Žižka  – Sádek. Kategorie zkušení: 1. Pavel Holec – Brezina u Křtin, 2.Pavel Zedník – Dalečín, 3. Rostislav Klusák – Dalečín. Kategorie veterán muži: 1.Pavel Herník – Ubušínek, 2. Jiří Bureš – Sádek , 3. František Havliš – Habrůvka.
Za přípravu a pomoc při organizaci závodu děkujeme všem dobrovolníkům a také všem, kdo nám umožnili průjezd po svých pozemcích nebo nás finančně podpořili. Cyklo klub Dalečín

Foto: Horská kola
Výsledky HoPáDal 2016

.

Rok 2015

HoPáDal

Horem pádem Dalečínem je název závodu horských kol, jehož první ročník se uskutečnil v sobotu 29.8.2015. Na startu se sešlo 50 závodníků. Zastoupeny byli muži i ženy ve věku od 13 do 51 let pro které byla připravena trať o délce 22 km. Startovalo se z Bahen v Dalečíně a po kopcích na pravé straně Vírské přehrady se vystoupalo až ke Karasínu odkud již pokračovala trať v méně obtížném terénu po pravobřežní komunikaci zpět do Dalečína. V cíli byli všichni upachtění a upocení ale spokojení s vědomím, že to mají zdárně za sebou. Je pravda, že pro některé byla trať příliš krátká, pro jiné moc kopcovitá, záleží na tom, jak to komu šlapalo, ale nakonec to šlapalo všem a hlavně bez úrazů! Možná i díky velmi dobře připravené trati, na jejímž značení a organizačnímu zajištění v průběhu závodu se podílelo mnoho dobrovolníků především z Dalečína. Za jejich pomoc skládáme velký dík, bez ní by to nešlo. Také děkujeme všem, kdo nám umožnili průjezd po jejich pozemcích a materiálně nebo finančně nás podpořili. Děkuje Cyklo klub Dalečín
Výsledky: Kategorie mládež dívky: 1.Veronika Černá, 2. Hana Černá – obě z Bystřice nad Pern. Kategorie mládež chlapci: 1.Ladislav Klusák – Dalečín, 2.Marek Polák – Domanín, 3.Jiří Hofman – Rovečné. kategorie elite: 1.Petr Vlček – Polička, 2.Pavel Smolík – Dalečín, 3.Štěpán Vlček – Polička. Kategorie zkušení: 1.Vojtěch Hanyk – Sádek, 2.Lukáš Vostrejš – Dalečín, 3.Pavel Zedník – Dalečín. Kategorie veterán ženy: 1.Hana Koutná – Rovečné. Kategorie veterán muži: 1.Pavel Herník – Ubušínek, 2.Otakar Klepárník – Polička, 3.Jiří Dobiáš – Rovečné. Absolutní pořadí: 1. Petr Vlček, 2.Pavel Herník, 3.Pavel Smolík. Je potěšitelné, že se ve startovním poli neztratili borci z Dalečína a v každé obsazené kategorii atakovali stupně vítězů. Podle dojmů závodníků i diváků závody sklidili pochvalu za velmi vydařenou akci, tak snad příští rok v Dalečíně nashledanou. (pk)
Foto: Horská kola
Výsledky HoPádal 2015