Kulturní a společenské akce

Velikonoční trasovačka

2023

Během velikonočních prázdnin proběhla v Dalečíně Velikonoční trasovačka. Počasí bylo pravé aprílové – slunečné, deštivé i mrazivé. Jak kdy. Neodradilo ale děti a celé rodiny, aby trasu absolvovaly - a tak se zúčastnilo celkem 60 dětí. Úkoly byly připraveny s různou obtížností, pro děti školní i školkové, ale i pro samotné rodiče. U některých úkolů museli rodiče dokonce zavolat přítele na telefonu. Čím více lidí z rodiny se při plnění úkolů zapojilo, tím lépe :-). Trasa vedla tentokrát od kostela přes pomník, Račana, rybník až k unčínskému splavu. Jako odměna pro všechny děti následoval balíček sladkostí v místním obchodě. Děkujeme všem za hojnou účast a těšíme se na další ročník, který opět určitě připravíme. :-)

2022

Po loňských ohlasech jsme opět letos uspořádali velikonoční trasovačku Dalečínem. Počasí bylo lehce chladnější a větrnější než minulý rok, ale i tak se dala stezka obejít bez pláštěnky. A děti i rodiče se alespoň hezky prošli na čerstvém vzduchu po „velikonočním obžerství“. Z ohlasů se zdá, že se tato nová tradice občanům líbí. Proto se budeme snažit v ní i za rok pokračovat. A děkujeme moc zaměstnankyním místního Coopu, které pro děti připravily k vyzvednutí sladkou odměnu.

2021

Letošní jaro i Velikonoce jsou odlišné od všech předešlých. Již druhým rokem nás značně omezuje pandemie koronaviru a letošní Velikonoce byly navíc také tak trošku aprílové. Jeden den byly teploty tzv. na tričko a po Velikonocích nás zasypal sníh.
Školky a školy byly v té době zavřené, ale paní učitelky nezahálely a přemýšlely, čím by malé dětičky potěšily. Děti informovala barevná jarní nástěnka v obchodě, která nalákala děti, aby si přišly velikonoční překvapení vyzvednout. Pro školkové děti byly připraveny velikonoční slepičky se sladkým překvapením uvnitř a pro školní děti zajíčci s barevným vajíčkem v koflíku. Ve školní kuchyni navíc upekly perníčky – kuřátka pro školní i školkové děti. 
Abychom potěšili všechny děti a rodiče, prostě všechny malé i velké, připravili jsme ještě jedno překvapení (obec ve spolupráci se školou). Takovou malou premiéru, anebo snad novou velikonoční tradici? Od středy 31. 3. do Velikonočního pondělí probíhala v naší obci pro místní občany Velikonoční trasovačka. A účast předčila všechna očekávání. V pohybu byla s trochou nadsázky skoro celá vesnice.  Jistě pomohla velké účasti i současná doba, ve které se nedá nic moc podniknout. Anebo máme prostě v Dalečíně sportovně aktivní děti i rodiče. A tak se na nás nikdo nemohl zlobit, že trasa vedla z jednoho konce na druhý, přes hrad, mlýnky, až na sjezdovku nebo na novou paseku. Děti vyluštily rébusy a rodiče se mohli pokochat panorámaty. Dokonce se někteří podívali na místa, na kterých byli poprvé. A to všechno nově online, šifrovaně, bezkontaktně, bez shlukování – prostě corona bezpečně. 
Na závěr si po nahlášení správných odpovědí děti vyzvedly v místním obchůdku zaslouženou odměnu – balíček plný sladkostí, na které jsme obdrželi z velké části sponzorský dar. Tímto sponzorovi jménem radostných dětských obličejů děkujeme. :-)