Kulturní a společenské akce

Tolenstein fest

2023

Mohutné torzo zdiva gotického hradu Tolenstein v Dalečíně opět propůjčilo neopakovatelnou atmosféru stejnojmennému festivalu. Před třinácti lety se zde uskutečnil nultý ročník tohoto    gothic-rock-metalového festivalu, který stejně i letos staví základní kámen na vystoupení kapely    XIII. Století. Možná jakási nostalgie přiměla organizátory k tomu, aby po devítileté odmlce uspořádali další ročník. Stejně jako před lety se sešla parta nadšených dobrovolníků a nejen, že u organizace poctivě vypila spoustu piva, ale především nachystala nezapomenutelný zážitek návštěvníkům, ale i účinkujícím festu. 
Po otevření bran Tolenstein festu se začal areál pomalu plnit, a to nejen nadšenci tohoto hudebního žánru. Počasí celé akci už snad nemohlo více přát a tak tedy všechno nasvědčovalo tomu, že dnešní večer bude nezapomenutelný. Přicházející tma dala vyniknout pořadatelům v kápích, okouzlujícímu osvětlení zříceniny hradu, cestě lemované hořícími loučemi, ale také rakvím, které nesměly pro umocnění atmosféry chybět. Letošní akce byla vypilovaná do každého detailu. 
Kapelou, která festival odstartovala, byla kuřimsko-brněnská Embrace The Darkness, česká kapela hrající "Melodic Death/Doom Metal", která ve svých skladbách skvěle snoubí zvuk houslí a growlu, kterým sympatický zpěvák Seth odzbrojil publikum. 
Až z Plzně přijela kapela, která v těchto končinách není žádným nováčkem. Interitus dorazil po letní koncertní pauze, která byla daná malým přírůstkem zpěvačky. Ovšem jako by se u této symphony metalové kapely žádná pauza nekonala. Charakteristický zvuk smyčcových nástrojů a fléten s charizmatickým hlasem zpěvačky, doplněný o Ioannesův growl naprosto skvěle ladily dohromady. 
Při vystoupení pražské Surmy, vypadala zpěvačka Viktorie, jako malá mořská víla, která si podmanila rozbouřené moře kolem sebe. Kapela se svým symphonic metalem předvedla parádní podívanou, na kterou jen tak nezapomenete. 
Osvědčená klasika v podání XIII. Století je taková dalečínská stálice. To kvůli ní se Tolenstein fest vlastně začal pořádat. Frontman Petr Štěpán se svým bratrem Pavlem a baskytaristou Miroslavem Palečkem přijeli se svojí gothic rockovou kapelou, která byla tentokrát doplněná o novou klávesistku Andreu Koženou. Ta zatím nemá takový drive, na jaký jsme od jejích předchůdkyň byli zvyklí, nicméně kvalita zvuku skladeb není nikterak pozadu. Legendární songy jako Elizabeth, Karneval, Evropa nikdy nenechají publikum v klidu.
Poslední z pětice letošních účinkujících byli Rammstein revival. Bohužel ani záliba frontmana Miroslava Imricha v pyrotechnice nezachránila vystoupení, kterého jsme měli být svědky. Mám obavy, že to by nebylo zábavné ani jako parodie na Rammsteiny. Zpěvák se ve svých svítících kostýmech nekoordinovaně kolébal ze strany na stranu, sem tam u toho zvedl ruce, kolem něho občas vzplál nějaký oheň, a nejeden posluchač měl silně podezíravé pocity, že je koncert Rammsteinů odehrán na playback. Spousta posluchačů (pokud neodešli již po první skladbě) byla naprosto konsternována z toho, čeho je svědkem.
Nicméně afterparty probíhala v pozitivním duchu. S příjemnými dozvuky celé akce. Kolikrát stačilo jen stát u podia nebo někdo kousek vpovzdálí, sledovat, co se odehrává na podiu nebo co se děje okolo, a zapisovat si tak do paměti spoustu momentů, co zůstanou ve vzpomínkách ještě dlouho po skončení Tolenstein festu 2023. Nezbývá než doufat, že jsme nebyli svědky tohoto menšího alternativního festivalu naposledy. (Eva Zichová) 

Tolenstein fest plakátek  Tolenstein fest foto z akce 2023  Tolenstein fest foto z 2023 2   Tolenstein fest foto z 2023 - 3  Tolenstein fest 2023 4

2014

Tolenstein fest 21. 6. 2014

Festival se konal 21. 6. a účastnilo se 6 kapel. Jako hlavní trhák opět vystoupila známá skupina XIII. STOLETÍ. Dále Ozzy Osbourne revival, Misty Ways, Bratrstvo luny, Carpatia Castle  a Douxis Morte. Jako půlnoční překvapení vystoupili Novus Origo se svou ohnivou show. Akce se účastnil obvyklý počet návštěvníků. Ačkoliv má festival dlouhodobě své příznivce, kvůli časové vytíženosti pořadatelů se příští ročník vynechá. Festival tak snad bude opět probíhat v roce 2016.

Tolenstein fest 2014 - ohňová show Tolenstein fest 2014

Tolenstein fest 2014 - pozvánka na událost

2013

Tolenstein fest 15. 6. 2013

Již III. ročník gothic rock-metalového festivalu se uskutečnil za ideálního počasí v areálu zříceniny hradu Tolenstein v obci Dalečín. Festival v letošním roce nemohl stavět základní kámen na kapele XIII.Století, proto se pořadatelé snažili rozšířit žánrovost festivalu a pozvali hned 9 kapel. Hned 3 kapely přijeli ze zahraničí, dánská kapela Illnath, němečtí Golden Apes a z polska přijel opět po roce Digital Angel. Všechny kapely odehráli velmi kvalitní vystoupení, jediným negativem festivalu byla nízká návštěvnost, pravděpodobně z důvodu konání jiných žánrově podobných festivalů a možná i díky neúčasti XIII. Století.
Ohlasy letošního ročníku jsou ale opět velmi dobré a proto se pořadatelé z místního SK DRAK Dalečín budou snažit uspořádat i další ročník a v tradici Tolenstein Festu pokračovat. Na již IV. oficiálním ročníku by se měla objevit kapela XIII. Století. Obrovký dík patří všem partnerům festivalu, bez jejichž podpory by se nemohl uskutečnit letošní ani příští ročník TF.
Generální partneři festivalu : MEGA-TEC, WERA WERK
Ostatní partneři festivalu : NOSCO, E-mont, pivovar Černá Hora, www.hasicskepotreby.cz , Kovo-ropák, O.S.A., Ditta-bar Dalečín, pekárna Jílek Unčín, Coca-Cola, Kadeřnictví na Zámku Dalečín.
Mediální partner : Radio HEY

Tolenstein fest - pozvánka na událost na rok 2013