Kulturní a společenské akce

Obecní zabíjačka a košt slivovic

2023

V sobotu 18. února to okolo kulturního domu v Dalečíně vonělo pravou zabíjačkou, jitrničkami, jelítky, prejtem, zelím, polévkou i tlačenkou. Spousta lidí se přišla naobědvat přímo do kulturáku a u toho si navíc prohlédli historické fotky a stará videa z dění v obci a soubor fotek z nedávných kulturních akcí. A k tomu samozřejmě nechybělo ani kafíčko s buchtou či točené pivečko. Odpoledne zabíjačkové speciality doplnil navíc košt slivovic a dalších pálenek. Zájemci si mohli zakoupit hodnotící lístek a stát se tak součástí hodnotící komise. Z tohoto hlasování bylo určeno vítězné pořadí a první tři výherci v kategorii slivovice i v kategorii ostatní byli oceněni diplomem i cenami. V kategorii slivovic zvítězil pan Oliva (na druhém místě byl pak pan Just a na třetím pan Jílek) a v kategorii ostatní se svojí meruňkou zvítězil pan Skalník (a na druhém místě byla paní Hollá a na třetím opět pan Oliva). Veselou náladu (nejenom z dobrých pálenek :-) ) doplnila živá hudba k tanci i poslechu. 
 

2022

Vzhledem k pandemické situaci se akce nekoná.

2021

Vzhledem k pandemické situaci se akce nekoná.

2020

8. 2. 2020 se uskutečnila zabíjačka a košt slivovic (7. ročník). Soutěžilo 9 slivovic a 7 ostatních pálenek. Z kategorie slivovic bylo pořadí 1. – 3. místa – Dita Haklová, Jiří Just a Petr Kadlec. V kategorii ostatní bylo 1. – 3. místo – Zdenek Vetešník, Jaroslav Šubrt a Pavel Zedník st. 

2019

9.2.2019 se uskutečnila zabíjačka a košt slivovic (6. ročník). Soutěžilo 11 slivovic a 10 ostatních pálenek.
První příčky:
Slivovice – 1. Petr Kadlec, 2. Dita Haklová, 3. Jaromír Čermák
Ostatní – 1. Pavel Zedník starší, 2. Petr Kadlec, 3. Jaroslav Šubrt

2018

10.2. se uskutečnila zabíjačka a košt slivovic (5. ročník). Soutěžilo 21 vzorků.

2017

Třetí ročník zabíjačky se konal jako obvykle za velké účasti hostů.

2016

Již třetím rokem se uskutečnila v sobotu 13. 2. v kulturním domě v Dalečíně „obecní zabijačka“ spojená s koštem destilátů. Stejně jako v předchozích letech proběhla akce v dobré náladě, bez škody na majetku a úhony na zdraví. Jenom nám v kulturním domě přibylo jedno jízdní kolo, o které se dosud nikdo nehlásí. Kromě tradičních zabijačkových pochutin, po kterých se jako vždy rychle zaprášilo, byla letošní akce obohacena o promítání starých fotografií a filmů z Dalečína, dnes již skutečně pro pamětníky. Ty sklidily velký ohlas, a to nejen mezi staršími, ale i mezi mládeží. Věříme, že se najde víc příležitostí pro jejich promítnutí. Košt se uskuteční opět příští rok a určitě přibude i něco nového. Spolu s vámi se těšíme se na další ročník, tak na shledanou. (pk)

Druhý ročník zabíjačky se konal 13. 2. 2016. Kromě vepříkových pochutin a koštu slivovic bylo doplněno promítání starých fotografií a filmů z Dalečína. Slivovice – Jaroslav Šubrt, František Jakeš, Dita Haklová. Ostatní – Hana Německá, Pavel Zedník st. a Pavel Zedník ml.

2015

Druhý ročník zabíjačky se konal 14.2.2015. Tentokrát se pochutiny připravovaly ze 2 prasátek, aby bylo všeho dostatek. Nakonec něco i zbylo. Hostinu doprovázela opět živá hudba. V koštu slivovic nastala změna v porotě. V porotě byli všichni, kdo dodali vzorek a rovněž se porotcem mohl stát každý při zakoupení dražšího vstupného (celkem zhruba 15 hodnotitelů). Vítězem v kategorii slivovice byl Jaroslav Šubrt. V kategorii ostatní zvítězila Alena Kadlecová se svojí meruňkovicí. 

2014

15.února 2014 se v naší obci uskutečnila historicky první obecní zabíjačka, spojená s výrobou a následně i ochutnávkou zabíjačkových dobrot. Navečer následoval taktéž první košt slivovic.
Obě akce vzbudily veliký zájem. Po zabíjačkových výrobcích se jen zaprášilo a musíme pochválit pana řezníka, protože vše bylo výborné. Jediná chybička byla, že se nedostalo na všechny, protože z jednoho vepříka opravdu nebylo možné vyrobit dostatek pochutin pro tolik návštěvníků.
Do koštu jsme obdrželi 29 vzorků slivovic, o kterých rozhodovala devítičlenná porota a bylo vyhodnoceno pořadí šesti nejlepších v kategoriích: slivovice a ostatní destiláty. Po vyhlášení výsledků a předání zasloužených odměn měli možnost ochutnat soutěžní vzorky i ostatní .
K dobré náladě, poslechu a posléze i tanci doprovázela cimbálová kapela Púčik.
Podle návštěvnosti i ohlasů se akce velice vydařila a rádi bychom ji příští rok zopakovali.
Nebylo jednoduché vše zajistit, připravit a postarat se o bezproblémový průběh a tímto děkujeme všem, kdo se na přípravě podíleli. (jg)