Kulturní a společenské akce

Jakubská pouť a dalečínský historický jarmark

2023

Poslední červencový víkend se uskutečnila tradiční svatojakubská pouť spolu s řemeslným jarmarkem. Předpovědi počasí nebyly moc příznivé a zdálo se, že nám skoro celá pouť proprší. Nakonec to ale vůbec nebylo tak zlé. Všechny taneční zábavy se uskutečnily a nejvíc pršelo v neděli přes poledne. Dobu deště ale mnoho lidí využilo ke svátečnímu obědu a kávičce s rodinou. A po dešti všichni na jarmark i pouť dorazili – a nemuseli mít ani gumáky :-). Dokonce i většina stánkařů déšť přečkala, a tak byla odpolední nabídka výrobků stále bohatá. Kvůli dešti se z hradního koncertu stal takový komorní pod stanem, přímo před publikem. Vystoupit takto zvládly všechny tři plánované kapely (Hudci z Kyjova, Prameny a The Papper Jack). 
Příští rok se na vás těšíme opět v posledním červencovém víkendu, zejména pak v neděli 28. 7. 2024.
Jakubská pouť a dalečínský historický jarmark plakátek 2023  Jakubská pouť a dalečínský historický jarmark plakátek 2023 zábavy

2022

Letos se u nás v nejzazším možném termínu (31. 7. 2022) opět uskutečnil tradiční řemeslný jarmark spolu s hradním koncertem a spoustou stánků různého sortimentu (koření, hrníčky, ponožky, hračky, vařečky, rostliny, klobouky, kabelky, dílničky, náušnice a další zajímavé předměty). Na Bahnech se konala každoroční pouť. Areál byl plný různých kolotočů a atrakcí, ale i perníčků či cukrové vaty - a v neděli doslova praskal ve švech. Program snad nezklamal ani tanečníky. Páteční i nedělní večer si mohli zatrsat při taneční zábavě na Bahnech (BlackJack a Stresor) a v neděli si mohli ještě návštěvníci poslechnout či zatančit na tři další hudební skupiny přímo u hradu – Kolibříkův úlet, Helmutova stříkačka a hudebníky v kiltech - Navostro. Počasí v sobotu bylo upršené a chladnější, ale páteční i nedělní počasí to myslím vynahradilo dostatečně. Už se těšíme na příští rok, to bude pouť 30. 7. 2023.

2021

Přijela k nám pouť (23. - 25.7.2021)

To, že se pouť uskuteční, bylo jasné již dlouho před jejím konáním – na Bahnech se tradičně s předstihem usídlily kolotoče. Pak zbývalo už jen přát si dobré počasí. Předpovědi byly všelijaké, nakonec ale počasí pouťování přálo. První dvě pouťové zábavy roztančily návštěvníky za příznivého počasí (BlackJack a Jásalka band). V neděli nás přivítalo deštivé ráno, než ale oschly kapky rosy, tak byly i kolotoče osušené a mohla začít pouť i historický jarmark. Stánků s různými řemesly bylo vidění více než dost – utěrky, koření, náušnice, náramky, dřevěné hračky, hrnečky, česnek, klobouky, košíky a mnoho dalších věcí. Kdo si chtěl něco hezkého koupit, neměl o výběr nouzi. Odpoledne ještě Jarmark zpestřila 3 výborná vystoupení – Hazafele, The Aplles a Tingtangl. Večer ještě zahrála k taneční zábavě skupina 50 %, která ale hrála již za proudů deště. 

plakát na jarmark - vystupující skupiny   Jakubská pouť a dalečínský historický jarmark - pozvánka na taneční zábavy

2020

Svatojakubská pouť (24. – 26. 7. 2020)

V pátek vystoupila skupina Rock faktor, v sobotu Black Jack a v neděli se žádná zábava večer již nekonala, pouze přes den se konal jarmark. Na historickém jarmarku vystoupili – loutkové divadlo Hrubec, Akordeonový soubor Dalečín, Lehká noha (rythm a blues), Luboš Pospíšil trio (+ Ondřej Fencl + Michal Hnátek) a Jiří Zonyga (který koncert ještě jednou tolik prodloužil). 

Pozvánka na Jarmark 2020 Pozvánka na pouť 2020

2019

Svatojakubská pouť (26. – 28. 7. 2019)

V pátek vystoupila skupina Kyvadlo, v sobotu 50 % a v neděli Black Jack. Na historickém jarmarku vystoupili – loutkové divadlo Hrubec, Akordeonový soubor Dalečín, Quanti Minoris hradní rock, Petr Kalandra memory band a LetRouRou.

Pozvánka na Jarmark 2019  Pozvánka na pouť 2019

2018

Svatojakubská pouť (27. – 29. 7. 2018)

V pátek vystoupila skupina Kyvadlo, v sobotu Jásalka band a v neděli Robur rock. Na historickém jarmarku vystoupili – AC plus (rockpopová slovenská kapela), Zelená pára a NAVOSTRO (česko-skotská rocková kapela z Mělníka).

2017

Svatojakubská pouť (28. – 30. 7.  2017)

V pátek vystoupila skupina Kyvadlo, v sobotu Jásalka band a v neděli Liquid face. Na historickém jarmarku vystoupili – Václav Koubek (folk-rock), Circus Brothers (dance music – klezmer) a MoveBreakers (electronica-swing). 

Pozvánka na XII. historický Jarmark 2017

2016

Svatojakubská pouť (29. – 31. 7.  2016)

V pátek vystoupila kapela Kyvadlo, v sobotu Jásalka band a v neděli Liquid face. Nedělní jarmark zpestří skupiny FLEK country, LORETTA a HELEMESE. Během nedělního odpoledne bylo opravdu velké horko, které se přeměnilo v prudkou bouřku. 

Pozvánka na historický jarmark 2016

2015

Svatojakubská pouť (24. – 26. 7.)

Letošní pouť nepřestala téct voda, vyšlo krásné počasí. Na Bahnech mohli všichni navštívit 3 kapely - pátek Liquid Face, sobota Jásalka, neděle Exit + Infinity. Řemeslný jarmark byl zpestřen vystoupením skupin: Loretta, Špilberk a Vladimír Walda Nerušil. V pátek byla v 21.00 bouřka a do 22.00 pršelo. Déšť a bouřka byla i v sobotu a v neděli se mírně ochladilo (z 30 na 25 ˚C).

Pěkná Jakubská pouť 2015

Letos stejně jako loni píši do novinek já – Jarka Hollá, ale důvod mého psaní je zcela opačný jak minulý rok.
Nádherná pouť: krásné slunné počasí, voda nepřestala téct, jídla i pití dost, sobotní hudba s Jásalkou byla velmi povedená, účast lidí na tancovačce byla optimální a myslím, že se to všem líbilo. Potěšil mne i nedělní řemeslný jarmark se spoustou stánků na hradisku i hudební program s hojností návštěvníků. Zvlášť pak křest knihy o Dalečíně byl velmi zdařilý a sama kniha je nádherná.
Závěrem bych chtěla poděkovat všem pořadatelům včele s panem starostou a zastupitelům za perfektní přípravu i organizaci během celé neděle. (Jarka Hollá)

Pozvánka na Jakubskou pouť a historický jarmark 2015

2014

Svatojakubská pouť

Letos počasí v pátek i v sobotu vyšlo dobře, v neděli jsme se k večeru dočkali deště. Ani to ale neohrozilo program. V pátek ve večerních hodinách zahrál Liquid face, v sobotu Medicimbal a v neděli následovaly skupiny Nirvana revival a Exit. Všechny kapely kromě sobotní měly úspěch. Sobotní skupina moc příznivé ohlasy publika neobdržela. V neděli se program rozšířil i o tradiční historický jarmark, loutkové divadlo a koncert skupin: Skalingrad, Kryštofovy staré věci a Quanti Minoris. 

Pozvánka na historický Jarmark a Jakubskou pouť 2014

2013

Horká pouť 2013

Na poslední červencový víkend se mnohé z malých dalečínských, i okolních dětí těší celé léto, protože na tuto dobu připadá tradiční Svatojakubská pouť. Letošní ročník se (na rozdíl od těch minulých) vyznačoval extrémním teplem. Sluníčko svítilo od časného rána do pozdního večera a obloha byla po celé dny zcela bez mráčku. Toto horké počasí ocenili především příznivci večerních zábav, protože noci bylo přímo tropické a nebe poseté hvězdami. A protože tento rok byl naštěstí také dostatek vody pro celou obec, v neděli se v prostorách zříceniny hradu, kde se konal tradiční VIII. jarmark, objevila i provizorní sprcha. Z té měli radost zvláště rozpálené děti, ale svlažili se v ní i mnozí dospělí návštěvníci pouti. Celý víkend otevřela svým pátečním vystoupením oblíbená zábavová kapela Vendetta, v sobotu zábavu v plném proudu udržovala skupina ABC rock Boskovice. Nedělní program pak započal již v dopoledních hodinách vystoupením loutkového divadla. Koncertní odpoledne potom otevřel svým vystoupením jedinečný, jednočlenný ,,orchestr‘‘ Circus Ponorka, aneb one-man-show Honzy Ponocného, skladatele píšícího texty pro Ewu Farnu, Annu K., Lenku Dusilovou, bláznivého harmonikáře Václava Koubka, Anetu Lagerovou a mnohé další. Na jeho vynikající vystoupení navázal bystřický zpěvák Karel Hitzger. V jeho podání se Hradiskem rozezněla folková hudba. Na něj poté navázal hudebník, zpěvák a skladatel Roman Dragoun & Futurum – rocková klasika z Brna, známá především v 80. letech. Celé odpoledne i historický jarmark uzavřela neobyčejná cimbálová kapela Púčik vedená primášem Vojtěchem Konečným. Skupina po oficiálním koncertě hrála ještě dlouho do noci v prostorách hradu a vytvořila výjimečnou a veselou atmosféru na závěr celého, dlouhého a náročného pouťového víkendu. Mezitím ovšem večer na Bahnech nezačal tradiční zábavou, jak tomu bylo v minulých letech, ale koncertem. A to rockové kapely Alkehol, založené už v roce 1991 a proslulé svými hospodskými texty i hymnou pro hokejový tým Kometa Brno. Teprve po jejich vystoupení začala zábava s oblíbenou kapelou Liquid Face. Zábava potom končila až v pondělních ranních hodinách. Celá pouť se díky krásnému počasí, dobrým kapelám a především nadšeným lidem opravdu vydařila. Už teď se tak můžeme těšit na další ročník, který nás čeká zase až za rok… (mk)

2012

JARMARK – Jakubská pouť 

Konec července 2012 byl v Dalečíně pořádně rušný. Každý doma uklízel, pral, umýval okna a drhl, co mohl… a proč? Protože poslední víkend v měsíci nastal čas tradiční Svatojakubské pouti. Na Bahnech se objevily kolotoče, střelnice a spousta stánků s pendreky, cukrovou vatou i hračkami. Celý víkend odstartovala páteční venkovní zábava za doprovodu skupiny Liquid Face. V sobotu jsme si mohli poslechnout dechovou skupinu Jásalku. Nedělní program na rozdíl od předešlých dnů začal již v dopoledních hodinách. Pro děti bylo připraveno vystoupení loutkového divadla. I přes jistou nepřízeň počasí se odpoledne nakonec vyčasilo, a tak mohl začít již VII. historický jarmark pod hradbami naší zříceniny. Pod hradem se objevilo mnoho stánků. K vidění zde byla různá řemesla, stánky s bižuterií i s tradičními staročeskými plackami. Vrcholem odpoledne bylo vystoupení Superstar Jiřího Zonygy. V jeho podání zazněly mnohé zpoluparizované lidové písně. Koncert byl však přerušen prudkým deštěm, a tak ho byl zpěvák bohužel nucen předčasně ukončit. Před touto hvězdou vystoupila brněnská skupina Japka, která se proslavila v Tv show Československo má talent, v jejich podání zazněla i známá Bajka o zvířátkách. Po nich publikum rozpohybovala rock-popovou hudbou skupina Lodopop (neboli nejlepší lepidlo na lidi, jak si sami říkají). Večer byl pak zakončen opět venkovní zábavou za doprovodu skupiny Arzenal, která končila až v pozdních nočních hodinách. (mk)

2011

JARMARK 2O11 

Poslední neděli v červenci ožil Dalečín, tak jako každý rok, tradiční poutí, která je spojena s církevním svátkem sv.Jakuba.
„Bahna“ se zaplnila pouťovými atrakcemi, střelnicí, stánky s cukrovinkami, hračkami pro děti a dalšími suvenýry. Pouťové veselí tak zlákalo především děti, ale i pro dospělé bylo připraveno mnoho zajímavého.
V prostorách dalečínské zříceniny hradu se již po šesté konal jarmark tradičních řemesel spojený s odpoledními koncerty. Letošní nedělní odpoledne zahájila nám dobře známá skupina Discoball. Dále pokračovala pohodová kapela Kronek-Alband, která k nám zavítala letos poprvé. Jejich koncert byl však doprovázen malými nezdary. Kapelníkovi se podařilo dokonce 3krát za sebou ztrhat strunu G, ale přesto zanechal velmi dobrý dojem. Na závěr rozpumpovala publikum kapela Poletíme?, která si sama průběh jarmarku velmi užila. Úspěch celé akce nakonec podtrhlo prosluněné počasí, které se jako zázrakem v neděli vyjasnilo a tak umožnilo zdárný průběh celého odpoledne.

2010

Jarmark s flašinetem 2010

Opravdu nabitý program měl hlavní pouťový den neděle. Ta již pět let v řadě patří Dalečínskému historickému jarmarku. Zřícenina hradu a její okolí nabídla znovu ukázky starých řemesel a tradičních výrobků. Na letošním jarmarku předvedl opět svůj um i pravý nefalšovaný flašinetář, nechybělo ani loutkové divadlo pro děti. Jarmark odstartoval v devět hodin dopoledne, po obědě jeho program doplnil přímo na zřícenině hradního paláce koncert tří kapel. Své pohodové rytmické blues předvedla skupina Lehká noha, hradní rock pak tradiční účastník Quanti Minoris z Brna, nováčkem byla dalš&i acute; brněnská skupina Poletíme?, která ve svých vystoupeních plných energie kombinuje punkovou hudbu v provedení na banjo, housle, piano a trubku s vtipnými hláškami.

Na hrad se vrátila přilba

Po celé odpoledne byla na prostranství mezi zámkem a hradem výstavka původních motocyklových veteránů a stabilních motorů, opravdovou lahůdkou pak bylo představení „Dalečínské přilby“ – na hrad se tak dva roky po objevení vrátila přilbice rytíře, který padl pod hradem někdy počátkem 14. století. Společně s přilbou byl k vidění i takzvaný Dalečínský poklad – středověké mince, které zde byly nalezeny v 50. letech minulého století.

Další novinky

Nedělní program pouti doplnily i další akce. Svoje „úlovky“ představila na výstavě Krásy kolem nás mladá fotografka Lucie Žaloudková. Program nabídl i katolický kostel. Druhý koncert Farní scholy sv. Jakuba, dívčího sboru z Dalečína, Unčína a Písečného. V kostele byla také ke shlédnutí výstava fotografií o životě řeholní sestry Anežky (1892 – 1977), bývalé komtesy Františky Coudenhove – Honrichs z Kunštátu, která prožila své dětství na zámečku v Dalečíně.
Zdeněk Drla (zwd)

2009

Dalečínský jarmark 2009

Poslední neděli v červenci ožívá každý rok Dalečín tradiční poutí, která je spojena s církevním svátkem sv.Jakuba. Bahna jsou zaplněna různými pouťovými atrakcemi, střelnicí a nedílnými pouťovými stánky, kde nabízí prodejci sladké perníčky, cukrovinky, hračky pro děti a další suvenýry. Pouťové veselí láká především děti, ale i pro dospělé bývá připraveno mnoho zajímavého. Letos již čtvrtým rokem obohatil pouťovou atmosféru jarmark tradičních řemesel, který se konal stejně jako v předešlých letech v prostorách dalečínského hradu, které jsou pro tyto akce jako stvořené. V roce 2008 obec zajistila opravu poškozených hradních zdí a letos postavila v horní části hradu dřevěné zábradlí, které zvýšilo bezpečnost návštěvníků a pozdvihlo ráz hradu. V dřevěných dobových stáncích bylo od dopoledních hodin možné zhlédnout výrobky košíkářů, řezbářů, keramiků, některých spojených s ukázkou výroby. Svůj stánek zde měl i obecní úřad, ve kterém bylo možné koupit různé propagační brožury o obci, pohlednice, turistickou známku a nové krásné keramické hrnečky s logem oce Dalečín, Veselí i Hluboké. Jarmark byl provázen hrou na harmoniku s repertoárem dobových písniček, který skvěle doplňoval atmosféru. Odpoledne pak probíhal v horní části hradu kulturní program, ve kterém vystoupily skupiny DISCOBALLS, DEI GRATIA, POZDNÍ SBĚR a NEŠVISLKÝ KRŮŽOK. Všichni bez rozdílu měli velký úspěch.Organizace a příprava celé akce nebyla jednoduchá a patří velký dík několika zastupitelům a pracovníkům obce, kteří měli vše připravili. Velké starosti však dělalo pořadatelům letošní nestálé počasí. V pátek i v sobotu hodně pršelo, což poznamenalo účast nejen na tanečních pouťových zábavách ale i pouťových atrakcích. A ukázalo se, proč se místu, kde se pout odehrává, říká „Bahna“. V neděli naštěstí přálo všem krásné letní počasí a velká účast návštěvníků i spokojenost s celým jarmarkem i kulturním programem byla odměnou za všechny starosti spojené s přípravou celé akce. A protože se opět vše vydařilo a mělo velký úspěch, můžeme se těšit znovu příští rok v Dalečíně na „hradě“. (jg)