Kulturní a společenské akce

Hry bez hranic

2023

10. ročník turnaje Hry bez hranic
Pořadatelem 10. ročníku Her bez hranic byla obec Zvole – místní část Branišov a nutno dodat, že se svého úkolu zhostila se ctí. Příjemné zázemí u Kulturního domu nabízelo občerstvení nejen v podobě klasického párku v rohlíku, ale své chuťové pohárky jste mohli polechtat i hamburgerem, uzenou krkovicí či sladkými dezerty při šálku kávy. 
Soutěžní pole se obohatilo o další tým a tak své zastoupení zde mělo již 16 obcí z mikroregionu Bystřicka. Družstvo z Dalečína prošlo oproti loňskému roku menší obměnou a ve složení Šárka a Zdenda Vetešníkovi, Zuzka a Rosťa Klusákovi, Ivana Blajzeová se mu podařilo probojovat na 5. příčku. Tým sice po úspěchu z předešlého ročníku pomýšlel i na medailové pozice, od nich ho ovšem nenávratně vzdálil poslední soutěžní úkol s názvem Štafeta na způsob opilosti. Samotný název prozrazuje, že v této oblasti naše seskupení nemělo šanci vyhrát. :o) Přesto se mu podařilo několikrát zazářit, ať už se jednalo o hru Běž a tref!, Paměť, Hasičská štafeta nebo Trojnohý, jednoruký a bystrozraký. Týmy se kromě toho utkaly i v disciplínách Slepá bába a Ruka – noha, které taktéž připravoval vždy jeden ze soutěžních týmů. Se svou hrou přišel také samotný mikroregion, díky němuž jsme si prostřednictvím fotek mohli osvěžit krásná místa našeho nejbližšího okolí.
Ovšem – co by byly výkony soutěžících bez pořádné podpory publika z řad vedení obce, rodinných příslušníků a největších nadšenců a podporovatelů této příjemné akce? Neskromně mohu říct, že (asi kromě místních) jsme měli největší a nejhlasitější fanklub! Díky Vám!!! (Ivana Blajzeová)
 

2022

Hry bez hranic 10. 9. 2022 – tým Dalečín
Devátý ročník Her bez hranic prokázal, že v Dalečíně se rodí sportovci tělem i duší, s velkým smyslem pro strategii, kteří se nevzdávají ani přes nepřízeň počasí. Dokonce ani kroupy nezbrzdily jejich výstup na stupně vítězů, takže hruď závodníků na konci dne ozdobily bronzové medaile. 
Celé klání začalo ve stylu „Popelky“ přebíráním hrachu a čočky, následovala „Levá, pravá, nahoru, dolů“, kdy družstvo přepravovalo míček do kruhu. Třetí hrou bylo dalečínské „Pojď mi hop!“, jejímž cílem bylo umístit odrazem přes stůl tři tenisové míčky do plastového kelímku. Následovaly „Bramborové závody“, v nichž nováček týmu Rosťa Klusák využil svoji rychlost, a „Farmařina to je dřina“, která házením vajec v kombinaci s během, nejvíce pobavila nejen fanoušky ale i samotné závodníky. Neopakovatelným zážitkem byl obzvláště běh Ládi Klusáka s vajíčkem v košíku…
Hra „Vyvalte sudy“ dala zazářit obratnosti Zdendy Vetešníka, jenž „chůzí na sudu“ zdolal předepsanou vzdálenost bez jediného pádu dokonce dvakrát, čímž tým posunul v této disciplíně na druhé místo.
S nečekanou jistotou se s hrou „Vírský bagr“ vyrovnaly nejmladší členky našeho týmu Zuzanka Klusáková a Šárka Vetešníková a postavily své kostkové věže jako zkušené bagristky.
Nejslabším místem byla pro dalečány poslední disciplína „Podlézání s míčem“, ale díky taktickému umístění žolíka při hře mikroregionu, byla i tato mírná ztráta vyvážena. Právě hra mikroregionu – skládání znaku jedné ze zúčastněných obcí - byla pro náš tým nejvíce zdařilou a díky taktickému umístění žolíka za ni tým získal 28 bodů. Rozdělení rolí při tomto úkolu se opíralo opět o výborný výkon Šárky a Ládi.
Ani nejlepší sportovci ale neodvedou skvělé výkony bez podpory svých fanoušků a bez technického zázemí, které jim poskytují zástupci obce, kterým tímto děkujeme.
Velký dík také patří samotnému pořadateli, kterým byl pro letošní ročník Štěpánov nad Svratkou. Ten všem návštěvníkům Her připravil mimo jiné úžasný kulinářský zážitek.
Zuzanka Klusáková a Ivča Blajzeová

2021

Letošní ročník Her bez hranic uvítala v sobotu 11. 9. 2021 obec Věchnov. Na fotbalovém hřišti se sešlo tentokrát již 15 družstev z mikroregionu Bystřicko. Dalečín zastupoval tým ve složení Šárka a Zdenek Vetešníkovi, Zuzanka a Láďa Klusákovi a Ivana Blajzeová. Výborná týmová spolupráce a kolektivní duch nám vynesly pěkné 6. místo. Díky předzávodním tréninkům se nám s naší židličkovou soutěží „Zip“ podařilo hned na začátku ukořistit druhé místo. Jednou jsme si sáhli i na příčku nejvyšší, a to v soutěži „Hmatovka“ (poznávání předmětů nohama), kdy nám pomohla promyšlená taktika. Díky široké rozmanitosti 13 soutěží našel uplatnění každý člen družstva. Láďa jako jediný z týmu dokázal přimět špačka k letu, Zdenda udržel své kolo ve vyznačeném obdélníku po dobu 16 vteřin, čímž nás dostal v disciplíně „Spěchej pomalu“ na 5. místo, Ivana třikrát omotala bolaso kolem tyče, Šárka se Zuzkou svojí mrštností zářily v „Jablkobraní“, ve „Skoč, obleč, běž a vysvlékni“ i v „Twistru“ a se svojí neutuchající energií a zápalem pro hru běhaly na lyžích v „Suchém biatlonu“, a to za ohromné podpory fanoušků, kterým patří náš velký dík. Bez Vás by to rozhodně nešlo :o). Souhra týmu pak opět vyzněla ve hrách „Běh se zavázanýma nohama“ nebo „Pět ran do koše“.
Děkujeme nejen pořadatelům z Věchnova, kteří vytvořili skvělé soutěžní podmínky a konec her ozdobili ohňostrojem, ale také rozhodčím a pořadatelům z obce Dalečín. Těšíme se na příští ročník.

Zuzanka Klusáková a Ivča Blajzeová

A obec Dalečín ještě jednou děkuje celému týmu za skvělou reprezentaci i poctivé tréninky soutěže a také všem zapojeným rozhodčím. 

2020

Letošní Hry bez hranic v Horní Rožínce provázelo teplo a sluníčko. Počasí tak dokreslovalo příjemnou atmosféru hezkého areálu s rybníkem. Dalečín vyrazil reprezentovat tým složený téměř celý z nováčků – stálicí byla Verča Zedníková a doplnili ji – Honza Jelínek, Zdenda a Šárka Vetešníkovi a Pavel Kadlec. Nejvíc se týmu dařilo v domácí disciplíně „balónkový taxík“ (pomocí nafouknutého balónku bez doteku rukama účastníci přenesli každý po dvou předmětech – kostičky lega, pytlík, kelímky….). Dařilo se hodně i v soutěži „převlékání trička“, u které bylo principem přetáhnout tričko přes všechny členy týmu, aniž by si členové rozpojili ruce. Vír nepřekvapil, když představil jejich originální disciplínu „Roženecké šífy“ (šífy = dřevěné nákladní lodě přepravující náklad po Vltavě). I zde byl průběh velmi zdařilý – a to díky zkušenému vodákovi Pavlu Kadlecovi. Nejvtipnější byla pro změnu opilecká štafeta. Tým musel 10x oběhnout kužel a pak pomocí kopání dostat míč do vyznačeného čtvrtce. Někteří členové týmu se zamotali tolik, že měli problém najít míč a trefit směr, kterým mají běžet. Celkově družstvo skončilo na dobrém 7. místě z 11 týmů. Veronika Zedníková

2019

14. 9. 2019 se v obci Strážek uskutečnily Hry bez hranic, kde výborně reprezentoval i tým z naší obce. Celkem se za krásného počasí zúčastnilo 9 týmů a naši kabrňáci se umístili na krásném druhém místě (hned za vítězem, Dolní Rožínkou). Obec reprezentovali: Pavel Oliva mladší a starší, Veronika a Barbora Zedníkovi a Luděk Kubík. Tímto i my gratulujeme ke krásnému umístění, děkujeme za reprezentaci a těšíme se na Hry bez hranic 2020. 

2018

5.ročník HER BEZ HRANIC hostila v letošním roce obec Dalečín. Na dalečínských Bahnech se v sobotu 8.9. sešlo jedenáct závodních týmů z jedenácti obcí aby soutěžilo v jedenácti soutěžích. Poprvé letos soutěžila Horní Rožínka a Velké Janovice a není pochyb o tom, že se v příštím roce zúčastní opět. Obsah jednotlivých disciplín napovídal, že není důležité zvítězit, ale pořádně se zasmát – což se upřímně povedlo. Naši obec reprezentoval tým ve složení: Luďek Kubík, Veronika Zedníková, Pavek Oliva ml., Ladislav Klusák a Pavel Oliva st. V konečném zúčtování obsadili pěkné páté místo. Celkové pořadí obcí – Dolní Rožínka, Bystřice nad Pernštejnem, Rožná, Strážek, Dalečín, Horní Rožínka, Velké Janovice, Vír, Zvole, Rozsochy, Štěpánov nad Svratkou.
I pátý ročník her proběhl ve velmi příjemné atmosféře, 55 závodníků i mnoho diváků prožili hezký sportovní den, který si mnozí prodloužili do pozdních nočních hodin a dobře se bavili za doprovodu hudební produkce. Děkuji našemu týmu za reprezentaci a těšíme se na příští rok ve Strážku.

2017

16.9. proběhly v Dolní Rožínce Hry bez hranic.

2016

Dne 3. září proběhl na stadionu v Bystřici nad Pernštejnem III. ročník soutěže Hry bez hranic.
V tomto roce se her zúčastnilo opět 10 týmů včetně Dalečína, který do her přivezl soutěž „Alkoholtester“ (chůze k terči se zavřenýma očima). I když tuto soutěž Dalečín nevyhrál, dařilo se v soutěžích jiných, a tak se družstvo ve složení Veronika a Barbora Zedníkovi, Pavel a Pavel Olivovi a Pavel Vávra v závěru radovalo z 3. místa. Díky dobrým výkonům si hry užívali nejen naši soutěžící, ale i přítomní dalečínští fanoušci. Gratuluji a děkuji za vzornou reprezentaci obce. (Pavel Kadlec)

2015

Dne 5. 9. se uskutečnil 2. ročník Hry bez hranic  - tentokrát v Rožné. Zúčastnilo se 10 obcí, včetně družstva starostů z Vranovského regionu (východní Slovensko). Dalečín si připravil soutěž „Na vysoké noze“ (závody na chůdách). Družstvo se skládalo z: Veroniky a Barbory Zedníkové, Libora st. a ml. a Iva Pavlů. 

2014

Dne 6. 9. 2014 se v Rozsochách uskutečnil první ročník soutěže Hry bez hranic. Účastnilo se 8 obcí z mikroregionu Bystřicko. Konalo se 10 disciplín a každou obec reprezentovalo 5 členů různých věkových kategorií. Každá z obcí musela jednu soutěž připravit – a hlavním cílem bylo zasmát se. Dalečín reprezentovali: Vojtěch Svoboda, Tomáš Svoboda, Kamila Havlíková, Petr Vondra a Jitka Sedlerová. Naše družstvo získalo stříbrnou medaili.