Kulturní a společenské akce

Den dětí - zahájení prázdnin

2023

V neděli 9. 7. jsme jako každý rok s dětmi v Dalečíně „na Bahnech“ zahájili prázdniny. Děti si mohly obejít 9 stanovišť, na kterých plnily zajímavé úkoly (například poznávání lesních zvířátek, střílení ze vzduchovky, házení šipek do vodou plněných balónků, …). Po splnění úkolů dostávaly „penízky“, za které si děti nakoupily různé hračky v našem kouzelném domečku. 
A nebyl by to dětský den, aby k nám z kopce od Procházků nezavítali koně, na kterých se mohly děti povozit. Vyřádit se děti mohly také na skákacím hradě. Vše doplnil písničkami a různými soutěženi i DJ David Hamerský. A protože nám počasí přálo a sluníčko pálilo víc, než bychom si přáli, přijeli místní hasiči Dalečín, kteří nám zprovoznili vodní skluzavku, která měla u dětí veliký úspěch. Když dětem vyhládlo, mohly si za stravenku, kterou dostaly při vstupu, koupit vynikající steak nebo párek v rohlíku a vše zapít limčou. Samozřejmě nechyběly vynikající buchty od p. Hollé a lízátka od Lenky Šenkýřové z Cukrářství u Lenky. 
Děkujeme všem sponzorům – Obec Dalečín, SDH Dalečín, Walteco, s.r.o., Hana Německá Partners Financial Services, a.s., Restaurace Dittáč, Restaurace KOH-I-NOOR – Alena Kalinová, Cukrářství u Lenky Borovnice, Kovo Ropák s.r.o., Pekárna Unčín, Ladislava Uhrová a Prodej a rozvoz uhlí Jiří Korbička.
A také děkujeme všem, kteří se podíleli na Dětském dni a bez nichž by se vůbec nemohl konat.
Jana Ježová, DiS.
 

2022

Poslední víkend v červnu, tentokrát v sobotu, se uskutečnil dětský den i v Dalečíně. Počasí ještě v pátek slibovalo propršenou sobotu, ale nakonec nepadla ani kapka. Pro děti byly připraveny soutěže za žetonky, které následně mohly směnit v pohádkovém obchůdku. Obchůdek byl tentokrát přeplněn různými dárečky od štědrých sponzorů. Zpestřením byl letos Olešnický králičí hop (přeskoky králíčků přes překážky) a jízda na koních od Procházků z kopce. Nechyběl ani moderátor DJ Hamerský a ukázka od místních hasičů. Dětí přišla velká spousta a pro rodiče bylo připraveno bohaté občerstvení, tak také nepřišli zkrátka. Den se krásně vydařil, za což děkujeme velkému organizačnímu týmu a také všem sponzorům – WALTECO DE GmbH, Kooperativa, SDH Dalečín, Cukrářství u Lenky Borovnice, Kovo Ropák s.r.o., Pekárna Unčín, NIMAPLAST s.r.o., MEGA-TEC, Wera Werk s.r.o., STENO CZ s.r.o., Fonetip s.r.o., Střechy Makovský, LAKL, Dittáč Dalečín, Dřevěné profilové lišty Dagmar Prokůpková, Prodej a rozvoz uhlí Jiří Korbička, Restaurace KOH-I-NOOR – Alena Kalinová, Lucie Kotoučková, Ladislava Uhrová.

2021

V neděli 27. června byl pro děti připraven dětský den na Bahnech. Zahájení bylo lehce deštivé, ale sluníčko rychle osušilo mokrou trávu a mohlo se začít soutěžit. Celé odpoledne provázel DJ David Hamerský se spoustou balónků a také s umělým sněhem pro děti. Děti sbíraly žetonky například za hašení požáru, hrabání sena, věšení prádla, vožení špalíčků na korbičce nebo plnění kelímků pomocí stříkačky. Žetonky poté děti směnily v kouzelném obchůdku za některé z krásných předmětů. Nechyběla ani vodní klouzačka pro malé i velké. Závěrem děkujeme všem sponzorům za finanční a věcné dary či za zapojení se při organizaci, jmenovitě děkujeme STENO CZ s.r.o., KOVO ROPÁK s.r.o., Voda topení LAKL, Střechy Makovský, NOSCO, s.r.o., Obec Dalečín, WERA WERK, s.r.o., GAMA GROUP, a.s., NIMAPLAST Korouhev, Cukrářství u Lenky (Borovnice), Restaurace DITTÁČ, Pekárna Unčín, Ladislava Uhrová, FONETIP, RUBELIT, SDH Dalečín a zapojeným rodičům. 

2020

Kvůli epidemické situaci se nekonal.

2019

Den dětí – zahájení prázdnin

V neděli, 30. června, se na Bahnech uskutečnilo odpoledne pro děti na počest zahájení prázdnin. Jako každý rok byl pro děti připraven pestrý program. Nejprve mohly děti projevit soutěživého ducha v jednotlivých soutěžích a za žetonky si pak vybraly krásné ceny. A protože bylo horko a ani kropení vodou od místních hasičů nestačilo, mohly se dětičky zchladit i na vodní skluzavce. Velkou zajímavostí byly speciální brýle, které simulovaly stav pod vlivem drog a alkoholu. Brýle si mohli vyzkoušet velcí i malí - a projít si s nimi trasu s kužely. Myslím, že to byla přínosná a poučná zkušenost pro dospěláky i děti. V neposlední řadě dorazili také bystřičtí hasiči a popovídali dětem o svém povolání. Děti se tak mimo skákání v hradu, ježdění na koni, soutěží a lezení na horolezecké stěně a v tunelu mohly i něco zajímavého dozvědět.     

2018

PRÁZDNINY ZAČALY NA BAHNACH

Spousta her, dobré zábavy, hudba i sluníčko. Tak vypadala první červencová neděle na Bahnech, kde byl zajištěn bohatý program pro děti. Přivítat tolik očekávané ,,velké prázdniny'' přišlo ke stovce dětí spolu s dospěláky. A jak jinak vítat prázdniny, než všelijakým skotačením – tak se celé odpoledne skákalo, tancovalo, střílelo, hádalo, jezdilo i lovilo. K tomu všemu nemůže chybět ani hudba – tu měl ve své režii všem dobře známý David Hamerský. U výčepního okénka se také nezahálelo, snad dokázalo uspokojit chutě všech návštěvníků a tak všichni pořadatelé doufají, že se dětem akce líbila a doufají, že se stala i názornou ukázkou, co všechno se dá o prázdninách dělat. Na závěr jsme měli připravené "mokré překvapení", ale sluníčko přece jen nebylo tak hřejivé, jak jsme potřebovali a bohužel překvapení zůstalo nevyužito. Máme ale ještě dost velký kus prázdnin na to, abychom se na vodní skluzavce svezli někdy jindy a jinde. Sledujte facebook na inter. stránkách obce Dalečín , tam se při vhodném počasí dozvíte čas a místo, kde to vyzkoušíme. (vš)

2017

Hurá na prázdniny!

V neděli 2. 7. bylo v areálu na Bahnech pořádně živo. Konalo se tam totiž zábavné odpoledne pro děti. Nezasvěcenému pozorovateli mohl krásně zelený prostor připadat jako včelí rojení, protože pohrát si přišli hlavně ti úplně nejmladší obyvatelé Dalečína. I když ještě ráno nám počasí ukazovalo svoji horší tvář v podobě deště, tak odpoledne se už nad námi svatý Petr ustrnul a dětem zařídil sluníčko. Vytvořil tak ideální podmínky na nejrůznější hraní, soutěžení, skákání, běhání, lezení a všelijaké ,,blbnutí". Všechny tyto aktivity byly odměňovány penízky, které se daly proměnit v našem supermarketu za sladkosti nebo drobné hračky. K tomu nám celé odpoledne DJ Hamerský pouštěl hezké písničky a tak měly děti opravdu hodně prostoru k pořádnému řádění. A když na někoho už přece jen lezla únava z toho neustálého pohybu, mohl se osvěžit u okénka s občerstvením a načerpat tak nové síly. Po příjemně prožitém odpoledni jsme si mohli říct, že nám ty prázdniny hezky začaly. Teď už se ale kvapem blíží jejich druhá polovina a to je ještě pořád dost času si je pěkně užít!
Děkujeme všem, kteří nám pomohli zásobovat náš supermarket, nemenší poděkování patří dobrovolníkům, kteří zařídili, aby vše proběhlo bez větších závad. Děkujeme. (vš)

2016

Dětské odpoledne

Stalo se už skoro tradicí, že předzvěstí ,,velkých" prázdnin je i uspořádání dětského odpoledne. Ne jinak tomu bylo i letos a tak se v sobotu 25.6.2016 krásně upravené výletiště na Bahnech proměnilo na chvíli v jedno velké dětské hřiště. Chvílemi trošku připomínalo mraveniště, protože si přišly pohrát hlavně ty úplně nejmenší děti. Příležitostí pro nejrůznější hraní bylo dost a tak snad jediná kaňka na celém odpoledni bylo opravdu velké horko. I s tím jsme si však dokázali poradit – od čeho máme místí hasiče! Přijeli s cisternou a nejenže si děti mohly všechno hasičské příslušenství prohlédnout a osahat, ale hlavně se z jejich proudnic snášela voda, tolik očekávané osvěžení. Všichni sice neodcházeli domů čistí, suší a upravení, ale to přece k prázdninám patří. Jídla , pití i sladkostí bylo také dost, tak i v tom horku to bylo nakonec pěkně strávené odpoledne. (vš)

2015

Odpoledne pro děti

Sobota před velkými prázdninami je u nás v Dalečíně po mnoho let věnována hlavně dětem. Ne jinak tomu bylo i letos a tak jsme se sešli Na Bahnech, abychom si mohli hrát, soutěžit, skákat, vozit se nebo jen tak ,,blbnout“. K tomu všemu nám posloužily v první řadě hry a soutěže, které si pro ně připravili pořadatelé, koně, horolezecká stěna, trampolína, skákací hrad (v našem případě to byl skákací pejsek). Také naše pozvání přijal Klub kynologů z Bystřice n.P. a ukázali nám, jak se dají vycvičit naši čtyřnozí kamarádi – psi. Při pohledu na jejich vystoupení si jistě mnozí rodiče v duchu přáli, aby tak bezchybně poslouchali i jejich ratolesti. Ale od toho jsou to děti, aby se řídily svým nedokonalým rozumem a tak drobnou odměnu si ,,koupil“ každý bez rozdílu poslušnosti. Předprázdninovou atmosféru vkusně doplňoval DJ Hamerský, dobré bylo i občerstvení, počasí to také nezkazilo a tak je možné konstatovat, že se celé odpoledne vydařilo. Bez koho by to ale opravdu nešlo, jsou rodiče dnes už odrostlých dětí, kteří několik let pod záštitou Obce akce pro děti zcela nezištně připravují. Děkujeme. (vš)

2014

Dětský den

28. 6. se konal dětský den, kromě obvyklých soutěží zde byly trampolíny pro děti a jízdy na koni a také si zde mohli zájemci vyzkoušet jízdu na segway. Účast byla obdobná jako loňský rok. Počasí vcelku akci přálo, i když se pár kapek odpoledne objevilo. 

2013

Letní prázdniny začaly Na Bahnech

Spousta her, dobré zábavy, sluníčko. Tak vypadala poslední červnová sobota Na Bahnech, kde proběhl tradiční dětský den. Několik desítek dětí přišlo přivítat tolik očekávané dvouměsíční prázdniny. Celé odpoledne se skákalo, běhalo, střílelo, tancovalo, lezlo, lovilo, hádalo i jezdilo. Mnoho dětí využilo příležitost svézt se na motorové čtyřkolce a alespoň na chvíli si připadat jako závodník. Ozvučení, průvodní slovo i hudbu měl ve své režii pan Hamerský. Všichni pořadatelé, kteří se starali o hladký průběh celého odpoledne, doufají, že celá akce se stala pro děti inspirací a snad i trošku návodem, co všechno se dá o velkých prázdninách dělat, a že se nemusí volný čas trávit jen u monitoru počítače.